top of page

Stress-release voor lichaam en geest

Stress. Het lijkt wel of iedereen in de maatschappij tegenwoordig gestresst is. Tijdens de NGS Kennisdag gaat Aria den Hartog in op een manier van ontstressen. “Met heel simpele handgrepen kun je een hoop bereiken.”

 

Tijdens haar workshop staan de zogenaamde neurovasculaire punten op het hoofd centraal. “Als je deze punten zachtjes aanraakt, vindt er door een betere doorbloeding van de capillaire vaten een versterking van de spieren plaats, wordt stress verminderd en wordt de energie geactiveerd’’, zegt ze. Aria zal tijdens de workshop ingaan op de samenhang tussen de neurovasculaire punten, emoties, spieren, meridianen en organen.

 

Het was de Amerikaanse chiropractor Terence Bennett die in de jaren dertig van de vorige eeuw die samenhang ontdekte. Zijn onderzoek wees uit dat bij het aanraken van de neurovasculaire reflexpunten de bloedtoevoer naar bepaalde organen, spieren en klieren verhoogd wordt. Als deel van dit proces bleken de betrokken neurologische verbindingen en meridianen gestimuleerd te worden.

 

Aria zal tijdens haar workshop eerst ingaan op het fenomeen stress. Stress is een ‘vecht- of vluchtreactie’. De bloedtoevoer wordt verhoogd naar gebieden die een rol spelen bij de directe overleving zoals de spieren, het endocriene stelsel en de organen hart, lever, nieren, longen en milt/pancreas. Bloed wordt tijdens stress juist onttrokken aan de oppervlakte van het lichaam, zoals de huid en de hersenschors. Deze gebieden zijn niet direct van belang zijn voor de overleving. “Daarom hoor je vaak als je gestrest bent: wat zie je bleek.”

 

Stress stapelt zich op in je lichaam en uiteindelijk kunnen bijvoorbeeld nek- of rugklachten ontstaan. Aria: “Ontstressen is dus belangrijk en een methode om dat te doen is via de neurovasculaire punten in het hoofd.”

 

Na de theorie zal de praktijk centraal staan. “Het is een veilige methode omdat de aanrakingen heel licht zijn. Je kunt de punten op je hoofd zelf vastpakken of bij een ander. Dat gaan we tijdens de workshop doen.”

 

Het aanraken van het hoofd is een heel natuurlijke reactie, vertelt Aria. “Als een kind pijn heeft, raak je zijn hoofd aan. Als je zelf gespannen bent, leg je vaak een hand op je voorhoofd. Alleen daardoor al stroomt de stress weg. Tijdens workshops zeggen mensen vaak: o, maar dat doe ik automatisch. Dat klopt, en als je weet wat je doet, kun je het makkelijk herhalen. De methode zorgt ervoor dat de spieren ontspannen, zonder die spieren zelf te masseren.”

 

Wie is Aria den Hartog?

De achtergrond van Aria den Hartog ligt zowel in de reguliere als de natuurgeneeskunde. Als trainer binnen diverse richtingen in de kinesiologie werkte ze wereldwijd. Ze ontwikkelde Body Coaching, een systeem om je lekker in je lijf te laten voelen, waarin mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen lichaam. Ze schreef het boek

Body Coaching 'Je lijf - Je leven'.

bottom of page